Translate

söndag 28 december 2014

Sekterism och politik

Min definition av sekter är en sammanslutning av människor med antingen starkt religiösa- och/eller politiska åsikter hårt förankrat, som endera ett mål eller en livsstil. Min uppfattning är att det finns ganska många sekter med politisk ådra. Viggo Cavling, författare och entreprenör drar det hela till sin spets och menar att alla politiska partier är sekter. Cavling menar att många partiledare föds in i sina partier och har svårt att se utanför sin klan.

Förutom dessa politiska och religiösa sekter har det förekommit värre sekter med inslag av incest och pedofili samt kollektiva självmord.


Vanliga kännetecken för sekter är dock tvingande regler kring hur det förespråkas att någon ska leva, tala, bete sig och framförallt vad du ska tycka inom gruppen. Vi kan t.ex. se på rörelsen Jehovas Vittnen, där medlemmar kan bli utfrysta av hela familjen om de inte följer reglerna som är upprättade. De tillämpar helt enkelt mobbning i straffande syfte. När en ung kvinna ville lämna Jehovas vittnen, då hon blivit kär och ville flytta blev hon istället körd till psykakuten.

Hackerguppen Anonymous har beskrivits syssla med trolling, It-terrorism eller mobbning mot dem som de anser försökt begränsa fri kultur, piratkopiering, yttrandefrihet och transparens på internet. Trots likheter till Piratpartiet ska företrädare för partiet ha nekat till samhörigheten. De använder dock straffande metoder mot dem som inte följer deras regler.


Det finns en politisk grupp jag influerats från när det gäller sekter, som beskrivs karikatyriskt i den satirpolitiska kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten. Gruppen ser sig själva givetvis inte som en sekt. Den här sammanslutningen har vad jag noterat  bland anonyma haft politiska influenser från både Vänstern, FI, en del från Moderaterna, fler från Sverigedemokraterna, ett antal från Piratpartiet samt nyligen en enstaka från Miljöpartiet vilka benämnt sig själva som Jämställdister. Det sista en rörelse som startade för omkring sex år sedan på Internet, som en form av motståndsrörelse mot Feminismen tillsammans med en blandad mix av pappa- och mansrörelse kring deras rättigheter. Gruppen ansåg att alla fördelar, förmåner och även rättsliga"straff-rabatter" tillkom kvinnorna i samhället, som i stort sett ansågs flyta fram på en räkmacka. 


Jämställdisternas åsikter gav många motreaktioner och provocerade framförallt kvinnor, som inte alls såg sig som framburna i samhället mer än andra. De lyckades dock värva många medlemmar av bägge kön. Kvinnorna fick veta att deras söner skulle fara illa av samhället och männen som synes allmänt missnöjda på livet ansåg inte att kvinnorna förekom på rätt plats längre i samhället. De ansåg dem rentav försöka ta över samhället i en form av Amazonia menade fler från gruppen.

Vi kan fundera över hur dessa grupperingar får fäste och växer?


Vissa sociologer ser sekter och skapandet av avvikande subkulturer som ett svar på en brist. Den här bristen kan vara på mening och gemenskap. En sekt kan då vara räddningen ur ensamhet och vilsenhet, kanske hopplöshet, alkoholism och drogberoende samt psykisk ohälsa. Enligt Owe Wikström, professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet ska sekter fylla fler psykologiska funktioner, som ett socialt liv för marginaliserade, ensamma och att absoluta sanningar "förklarar" roten till det onda för människor i kris.

Jämför med Jämställdisternas absoluta sanning kring feminismen som roten till det onda.

I begynnelsen av mitt observandum och mina erfarenheter fick jag ibland en känsla av att Jämställdisterna höll en form av "biker-kultur", där den som opponerade sig det minsta, eller yttrade sig som kvinna blev kränkt, hånad och mobbad. Någon form av upprättelse fanns inte, utan beskrevs eventuellt upplevda oförrätter, så blev kvinnan tredubbelt straffad med förtal och mer kränkningar i kommentarsfält och på forum av flera, vilket innebar att den drabbade istället plötsligt blev syndabock.

Det kombinerat med lömska sätt av anonyma vaga kommentatorer kring någons påstådda brister i trevlighet, hälsa eller tidigare påstådda handlingar på andra bloggar eller forum. Vidare kunde t ex kommentarer raderas och endast namnet på författaren finnas kvar med en hänvisning till att den tagits bort eftersom den påstods varit olämplig. - En form av smygande smutskastning.

Journalisten Anders Haag beskriver även att våldsamma grupperingar som huligansammanslutningar och kriminella MC-gäng kan fylla samma behov som sekter, genom den omtalat "varma gemenskap" de ger varandra i närmast religiösa termer.

En man som vet vad han talar om är Anders Haag, numera journalist och tidigare medlem i Hare Krishna-rörelsen. Han har forskat kring sekter och vill idag motarbeta dem. Han ser dem dock inte som enhälligt svarta eller vita, utan har en viss förståelse för utövarna och säger,

"Sympatin handlar inte om att jag tycker att de tänker och agerar rätt. Tvärtom. Jag avskyr sekterism och fundamentalism i alla dess former, inte minst när man tar till våld och andra kriminella aktiviteter för att nå sina mål. Men jag vet att inom varje förövare finns också ett offer. De vet inte riktigt vad de gör. Dem tror ofta att de vet det. Sekterism ligger ju snubblande nära fanatism och brinnande övertygelser. Men dem är förvirrade. Alla människor bär på vanföreställningar och okunskap. Men hos sekterister kan illusionen ibland bli väldigt destruktiv."

Det går att jämföra med kommentarer från Jämställdister, som att vi ska "sopa rent golvet med feministerna!" Eller åsikter att den som inte håller med oss får vi trakassera, uttalat av en jämställdist som tillsammans  med annan jämställdist  trakasserade en kvinna på en jämställdist-blogg med påhopp och lögner några timmar kring en för dem övertygande åsikt. Det sista förklarar även deras förekommande hänsynslösa drev som förekommit med uthängningar av personnummer, företagsnamn, kopplat till grovt förtal om att företagsägaren lögnaktigt påstods vara psykiskt sjuk av flertalet okända anonyma jämställdister. Bör noteras att dessa drev utfördes av medelålders män och kvinnor med barn. En av dem hade tidigare förlorat vårdnaden om sin dotter, vilket inte är svårt att förstå med tanke på individens förpubertala handlingar.

Visst går det att se likheter med vissa politiska partier som t ex Sverigedemokraterna, där invandring och islam samt feminism ändå är något som är förklaringen till det "onda"i samhället. - Får vi bara bort invandringen, så löser sig allt annat. Likaså kan vi hos SD hitta ganska starkt övertygade anhängare, som skyr individer med motsatta åsikter. Eller grupperingar som Jämställdister som inbillar sig, att slutar människor tänka feministiskt, på lika rättigheter och skyldigheter, så får mannen det mycket bättre i samhället och balansen blir återställd. Eller hur var det med logik inom sekterism fanns den? 

11 kommentarer:

  1. Greetings from Los angeles! I'm bored to death at work so I
    decided to check out your website on my iphone during lunch break.
    I love the info you present here and can't wait to take a look
    when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my
    mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G ..
    Anyhow, awesome site!

    SvaraRadera
  2. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly
    all of your post's to be what precisely I'm looking for.

    Does one offer guest writers to write content for you?

    I wouldn't mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here.
    Again, awesome weblog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you!
      And your name is?

      Is this some kind of spam virus, since several anonymous post the same thing, except of saying something exactly about the post?

      Radera
  3. Simply desire to say your article is as astounding.

    The clearness to your post is simply great and that i can suppose you're knowledgeable on this subject.
    Fine along with your permission allow me to clutch your feed to stay up
    to date with coming near near post. Thanks one million and please keep up the
    rewarding work.

    SvaraRadera
  4. I don't know whether it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site.

    It appears as though some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well?
    This might be a issue with my internet browser
    because I've had this happen previously. Thank you

    SvaraRadera
  5. I every time emailed this web site post page to all my friends, for the reason that if like to read it afterward my friends will too.

    SvaraRadera
  6. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author.I will ensure that I bookmark your
    blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you continue your great posts, have
    a nice holiday weekend!

    SvaraRadera
  7. Thank you, that sounds at least friendly :)

    SvaraRadera
  8. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that you could
    do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this
    is fantastic blog. A fantastic read. I will certainly
    be back.

    SvaraRadera
  9. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your
    next post thanks once again.

    SvaraRadera
  10. I wanted to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.

    I have got you book-marked to check out new things you post…

    SvaraRadera