Translate

onsdag 28 december 2016

Julslut och kontraproduktiv godhet..

En nära äldrebekant började fråga mig redan i somras, vad jag skulle göra till jul, trots att hon visste att jag inte skulle spendera den vid ett långt vackert långbord med massor av släktingar och kärleksfull trängsel i likhet med julen i filmen Fanny och Alexander i regi av Ingemar Bergman.

En film som hade biopremiär 1982. Förvisso fanns en del otrohet och en del barnmisshandel och annat elände bakom den vackra fasaden. Kanske som mycket annat i samhället. Skenet bedrar.

Vissa människor får annars energi om de kan trycka fram vemodiga känslor hos andra, för då kan de själva känna, - Jo visst jag har det ganska bra, så de kanske ges möjlighet att trösta den andra, eller bara av möjligheten att någon annan känner sig lite övergiven, för då känner personen att hon blir lite starkare av tanken på att någon kanske tillfälligt är svagare än henne. En form av energivampyrer, som överför sina egna olyckliga känslor mot någon annan, för att själv få i sig mer positiv energi.

I fredags åt jag lunch med en kvinnlig vän som vid samtalet om julen rynkade pannan och tittade medlidsamt mot mig när jag sade att jag inte skulle fira med mina kvarvarande levande släktingar i år utan själv, så jag sade till henne,
- Nej, du behöver inte tycka synd om mig och skakade bestämt på huvudet.

Faktum är att människors medlidande hjälper inte alltid målpunkten för deras bekymrade ansiktsuttryck, utan kan ibland mer skapa en form av känslomässig misär. Och eller ibland till och med en bevärande känsla att man måste lugna den "bekymrade".

Kan annars nämna att jag haft en lugn och behaglig jul, där jag med många andra aktiva faktiskt hunnit med ett par träningspass, lagat nya maträtter, tittat på Kalle Anka, mediterat. Det sista ska bygga upp vår grå hjärnmassa och ska vara den enda metod, som förstärker och bygger upp hjärnkapaciteten efter vi fyllt tjugo år. Det kan inte skada. 20-minuter om dagen ska vara en bra dosering enligt de lärda. Inget jag själv fullföljt. De sista dagarna har jag faktiskt även byggt upp en egen webbshop - charlottalenabloggar.se. Tyckte namnet ändå var lite inarbetat och kunde fungera att koppla ihop med denna blogg.

Webbshoppen är i stort färdig att börja användas, för dem som är nyfikna att läsa den satirpolitiska kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten till ett lägre pris och göra sig en egen uppfattning bakom skvaller och förtal. Tycker det är dumt, att ett förlag ska sitta och sälja och ta en del av den lilla intäkten, när jag kan få in den direkt, trots att böcker mycket sällan blir en försörjningsmöjlighet och knappt täcker en bråkdel av självkostnaden.

När det kommer till det känslomässiga medlidandet över andras situation skapar det i likhet med det fysiska medlidandet, som sker när människor slänger i en peng hos de permanent sittande tiggarna utanför flertalet affärer en lika kontraproduktiv situation. Flertalet av de tiggare jag sett på senaste tiden ser friska ut och skulle troligen må bättre av att kämpa för sin överlevnad genom egna tjänster, än att bara sitta och inte göra ett dugg i väntan på att någon slänger i en peng i deras pappersmuggar.

Samla tomburkar, sopa gator, tälja smörknivar och sälja på julmarknaden. Vad som helst mer än att bara sitta. Om vi ser till den biologiska begynnelsen, så jagade människan i jakt på mat och föda, för att sedan börja odla, och driva sina egna små verksamheter i form av t ex skräddare, skomakare eller bagare. Inte var det några som slängde pengar åt dem, eller andra sittande. Övrigt lärande kring det destruktiva av att tycka synd om andra kan läsas här.

Tiggeriet blir en permanent situation då vissa människor vill känna sig goda genom gesten av att slänga i en femma i bägaren, vilket får individen att sitta där ännu längre i en meninglös tillvaro. Amanda Björkman på Dagens Nyheter menar ändå i motsats till Ann Heberlein att skänka en slant ändå är ett försök att hjälpa och inte, som Ann Heberlein menar en gest från "moraliskt överlägsna". Amanda Björkman har möjligen missat den långsiktiga risken med att skänka pengar till tiggare i form av en cementering av deras livssituation.

Den så kallade godheten som sker av att slänga en krona eller två till en tiggare är egentligen en ganska nedlåtande syn på människors, sedan begynnelsen, förmåga att själv kunna överleva utan allmosor. Jag tycker det är ganska bra att vissa romer åtminstone börjat sälja en egen tidning på gatorna även om de numera konkurrerar med de bostadslösa som säljer tidningen Situation Stockholm.

Sverige var annars ett u-land på 1870-talet där de flesta svenskar var fattiga, dock sysselsatta med något. 100 år senare blev Sverige ett av världens rikaste med hjälp av uppfinningar och smarta entreprenörer. Jag kan ibland få lust att höja rösten och säga till tiggaren att resa sig upp från sin förnedrande situation och göra något.

Avslutningsvis tänkte jag hedra George Michael som endast 53 år gammal somnade in av hjärtsvikt på juldagen och nedan sjunger den populära, dock så uttjatade balladen, Last Christmas.


tisdag 20 december 2016

De anonyma krigarna i kommentarsfälten - Bakom dolda ansikten

Läste i Dagens nyheter i morse artikeln, "Nätet har blivit grogrund för högerextrema" av Kristofer Ahlström. Han kommer inte med något nytt fenomen, eftersom det pågått länge och bland annat är något som min satirpolitiska kriminalthriller, Bakom Dolda Ansikten, starkt växte fram från och präglats av, vilket blev frukten av ändlösa påhopp, pöbeldrev, förvridningar av ord, subtil smutskastning, uthängningar med förtal, spridning av förtal via e-post med mera. Det är dock inte detsamma som att endast jag skulle varit utsatt för sådant.

Det räckte med att du diskuterade med andra på forum eller bloggar och hade egna eller motsatta åsikter, så blev du utsatt för kommentarsdrev precis som Ahlström beskriver. Den enda skillnaden tycks vara att rasism har kidnappats som den enda orsaken för media och det enda förbjudna ämnet.

I mitt fall var det andra ämnen som jämställdhet och troligen för den gruppen moraliskt obekväma betänkligheter, när det gällde sex med unga och barn, som jag inte ställde mig bakom. Även om jag fått drev mot mig när jag länkade till en dokumentär om nazismen i kommentarsfältet på Svenska Dagbladet.

Ahlström beskriver det jag berättar i min bok, vars titel syftar till anonyma på nätet. Människor som säger vad som helst till och om andra, som är helt okända för dem, som det högst sannolikt inte skulle våga möta offentligt. Knappast heller skulle de våga ställa sig i grupp mot någon enskild med förtal uttryckt i grupp som de gör på nätet om de hade synts med sin egen identitet. Jag beskrev en dylik upplevelse i detta inlägg, från att ha blivit utsatt på Svenska Dagbladets kommentarsfält januari 2015, efter att boken kom ut.

Ahlström nämner även Fredrik Wass, omvärldsbevakare hos Sveriges Tidskrifter med fokus  på den digitala medieutvecklingen, som beskriver samma tekniska hantering jag beskrivit från min bok att,
 "Knepet att registrera multipla konton och sprida hatpropaganda från alla dessa, får antalet aktivister att framstå som fler än vad de egentligen är". 

Exakt på samma sätt använder de dessa verktyg (olika konton) när de vill få någon att framstå som illa omtyckt, utstött och hatad  av många, när de antingen hänger ut någon med drev under, eller ger sig på någon för att smutskasta eller trakassera denna i kommentarsfälten.

I artikeln nämner Ahlström även på liknande sätt det jag beskrivit i min bok, att de arbetar för att skapa känslan av "ett numerärt överläge och att framstå som verktyget för en bred folkvilja". Vill de få någon utstött, så arbetar de som män som misshandlar kvinnor, fryser ut denna från gemenskapen genom trakasserier och förtal.

Jag minns att jag frågade en anonym bloggare, om de kallade på varandra i twitterflödet, när de kom så många på en gång med ogrundade elaka och hatiska kommentarer mot mig in på den aktuella bloggen, mot någon som de inte alls kände, vilket bloggaren förnekade. Ahlström beskriver i sin artikel,
"Det sker i grupper där dessa saker gång på gång delas, och personer därifrån springer in och kommenterar. Det är en typ av organisering som sker på frivilligbasis och inte nödvändigtvis är sanktionerad av Sverigedemokraterna, men kommentatorerna tror på ett politiskt budskap vars innebörd är att SD är utsatt och att man agerar i försvar för partiet.(...) Det är likadant i USA där Trump eldar på konspirationsteorierna och folk rusar till hans "försvar"." 

Människor i gemen följer flocken och gruppen för att de skapar gemenskap och på nätet är samtidigt inte alla typer av människor representerade. Många har nog troligen fått sin första gruppgemenskap först när de kom ut till nätet. Från den här gruppen får alla som tycker likadant  direkt uppbackning, stöd, social gemenskap, som jag beskrivit i tidigare inlägg, samtidigt som de som tycker annorlunda i många fall tvärtom blir bestraffade genom trakasserier av olika slag.

Min bok, skrev jag av den energi jag fick av att få "skriva av mig" det hela. Något som ganska tragikomiskt ledde till det motsatta. En vän berättade för en tid sedan för mig om en grupp på nätet, som kallar sig #jagärhär, på Facebook, som numera ska ha över 40 000 medlemmar. Deras syften är att de ska hoppa in och mildra drev och påhopp med lugna argument. Ett fint initiativ vars syfte inte är att skapa motattacker, utan stå upp för människors lika värden. I den gruppen bör även vita heterosexuella som utsätts på Internet få stöd, så vi inte hamnar i någon form av omvänd rasism.

Nu lite avslutande, vackra och vemodiga toner av Sanne Salomonsen med låten, New York Minute.



fredag 16 december 2016

Fredagsrelax

Slappna av och dröm dig bort med Beethovens 5 Secrets framförd av The Piano Guys - en orkester där musikerna är mellan 13-18 år gamla.

Lyssnar just nu på dem när jag faktiskt jobbar..

De ska ha använt fem olika melodier från fyra ögonblick av Beethovens 5:e symfoni.

Mest fantastiskt var ändå att Beethoven var döv den huvudsakliga delen av sitt liv och även när han skapade många av sina verk.




 Mer om ovan klipp och orkester finns här.

söndag 11 december 2016

Nyttigare än glögg och starkare än nubbe

Ingefärsshot
Tog mig tid att göra en sats ingefärsshot i eftermiddag som jag kan rekommendera till er som vill hålla inflammationer, värk och förkylningar borta.

Det bränner och värmer i både svalg och gom efter en shot av denna samtidigt mycket goda drink.

Kan tycka att den förkylningskänning jag haft gick bort ganska snabbt efter någon drink med ingefära. Jag hade bara 100 gram ingefära hemma, så det blev en uppsättning enligt nedan:

Ingefärsshot - recept

1/2 liter vatten
100 gram Ingefära
2 matskedar honung
4 matskedar citronsaft
1 st chilli

Enligt receptet som jag hittade på nätet skulle det vara 1 liter vatten, 200 gram ingefära, 1/2 dl honung och 2 pressade citroner. Tyckte det var för mycket honung så den minskades.

Riv ingefäran grovt, hacka chilin och lägg i kastrullen med vattnet. Häll i citronsaften och honungen, rör om och värm upp, dock utan att blandningen överstiger 60 grader eftersom det tar bort näringen.

När det börjar ryka från blandningen kan kastrullen dras från plattan. Sila blandningen och häll den sedan med hjälp av en tratt i en flaska som kan förslutas och ställ in i kylskåpet.

Den enda flaska jag hade hemma med lock var en 1-liters vattenflaska för träning som gick lika bra som vilken flaska som helst. Enligt information ska blandningen kunna hålla sig i en månad i kylskåpet.

Förutom att ingefäran håller förkylning borta,ska den enligt studier även vara bra för matsmältning, bra för hjärtat, bra bot mot cancer, ta bort migrän, illamående, träningsvärk och öka blodcirkulationen.

Förövrigt kan jag som lite adventskuriosa berätta att det finns någon stackare där ute, som under lång tid länkat från porrsajter till min blogg.

Det är även någon typ troligen från samma adressat senast idag, som upprepade gånger söker på "porrfilm med Lena Andersson" och ordnat så att min blogg hamnar högst upp på Googles söklistor när människan skriver in dessa sökord. Frågan är om han kunnat hacka sig in på min blogg och skrivit in sökord som gör att den kommer högst upp på dessa ord. Jag kan nämligen se statistik på den här bloggen, där bland annat adresslänkar och sökord framkommer som går till denna blogg. Min blogg behandlar annars knappast sex och porr. Jag säger bara stackars liten som inte har bättre för sig i livet. Möjligen ska du ta dig en shot, så kanske du ökar blodcirkulationen och syret bättre når upp till hjärnan så du hittar någon vettigare sysselsättning, än att försöka koppla min blogg till irrelevanta ämnen.

Skål och trevlig advent!



onsdag 7 december 2016

Pausmusik en onsdag i december

Hörde denna energiska låt, Make You A Believer av Sass Jordan första gången idag när jag plitade med siffrorna och tänkte den kunde sprida lite positiv energi för fler än mig, som lite glad pausmusik mitt på dagen fram till nya textrader framträder.

söndag 4 december 2016

Andra advent, björnpälsar och lidande isbjörnar..

Björnpäls och julgardiner
Tänkte jag tar upp lite kring koldioxid, växthuseffekt och aktuell smältande is samt lidande isbjörnar, eftersom det tydligen fanns behov att diskutera det i ett kommentarsfält och det vore mer passande under rätt inlägg.

Idag borde jag jobbat men stack istället iväg och köpte ett par nya julpassande gardiner och en julklapp till mig själv fullständigt egoistiskt och hänsynslöst. Det var dock fuskpäls och 25 % rabatt, så för 674 kronor fick jag en burrig svart päls som trots storlek small, ändå gav en känsla av att befinna sig inuti en stor björn.

Några riktiga björnar som tycks lida är annars isbjörnar, eftersom deras vanliga miljö påverkats av klimatförändringar. Deras is smälter undan, så de tvingas simma långa sträckor för att jaga säl, komma i land och föda barn, med följden att deras barn, om de lyckats födas dör när de ska hänga med mamman på hennes längre sträckor för att leta mat. Orsaken tros vara drunkning eller att de fryser ihjäl. Problemet riskerar ta död på isbjörnen som art.

En orsak till klimatförändringarna ska vara halten av kol i luften även räknat som koldioxid, en form av växthusgas. Tydligen ska halten av koldioxid legat under 300 miljondelar under hela jägarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern, järnåldern tills industrialismen era tog vid, därefter har människan lyckats få upp halten av koldioxid i luften till 404 miljondelar, som ska vara det senaste mätvärdet idag, enligt Karin Bojs, vetenskapsjournalist på DN.

När halten av växthusgaser ökar, t ex en koldioxidhöjning i atmosfären - leder det till att mer värme stannar kvar vid jordytan och jordens naturliga växthuseffekt förstärks, temperaturen stiger och klimatet förändras, med följder av att isen smälter, djur utrotas, dock även periodvis bättre jordbruksklimat, emellertid fler regnperioder, översvämningar, vattenförgiftningar, sjukdomar, periodvis torka, stormar och mildare vintrar. Trodde nästan det var jag som inbillade mig att vintrarna som barn var mycket mer snörika och kalla, vilket uppenbarligen inte var fallet.

I år ska dock trenden ha brutits så att ökning av koldioxid inte längre ökat från våra utsläpp, som annars kommer bland annat från bilar, flyg och att elda med kol.

Däremot har jorden sina egna naturliga mekanismer som förstärks eller försvagas av våra egna tidigare handlingar. Just nu finns dessa tydligen i arktiska områden. När stora mängder snö och is smälter som idag, så det istället framträder mörkt hav och svarta berg, så fungerar inte längre effekten av att kasta tillbaka solens strålar, vilket ska leda till uppvärmningen av klimatet. Dessutom ska kol frigöras när permafrosten tinar, som legat bundet i frusna jordlager. Det ska sedan rinna ut via floder till havet och sedan gå direkt ut i luften, vilket till största del ska ske via metan, som är en kraftigare växthusgas än vad koldioxid är.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap menar att politikerna är medvetna om problemet, dock tänker de endast på BNP. Vi ska enligt Rockström vara 2 grader från en katastrof. När isen smälter, stiger vattnet och flyktingar kan komma att öka inte bara av krig utan även av naturkatastrofer, när kuststäder kan komma att översvämmas. Vi har även ganska nära inpå oss själva haft vattenkatastrofer, där t ex Öland varit utsatt.

Motståndarna till en bättre miljöpolitik är bland annat Donald Trump och tydligen är SD med Jimmy Åkesson några som vissa ur näringslivets lobbyister ska ha uppvaktat, som inte vill delta i avtal som innebär begränsade utsläpp. SD ska dolt vara styrda av klimatförnekare enligt David Baas på Expressen.

Tyvärr tycks nätet bestå av en flora av lobbyister som sprider allehanda destruktiv dumpolitik, påbackade av människor som fått på sig en ministerkostym och troligen mer sannolikt vill smeka den industri som vill fortsätta släppa ut avfall som själva ger dem intäkter.





fredag 2 december 2016

Go with the flow..

Har ingen riktig motivation att skriva men så sägs det ju att man ska låta allt bara flöda - go with the flow - vi ska slappna av, bara vara och sluta oroa oss. Hur som helst när vi ikväll satt framför en mycket speciell, rolig åtminstone tycker jag hon är ganska, troligen omedvetet, underhållande. Jag gillar henne. Hon uttrycker sig med stora yviga gester och talar emellanåt med viss söderslang.

Hon tillhör kanske dem som kan ha svårt för tystnad och måste fylla ut varje tom minut med något ord. Hon påminner om en gammal kompis jag hade en gång i tiden, som jag jobbade med för många år sedan. Mycket social och vänskaplig mot alla precis som min förra hund faktiskt på ett positivt sätt.

Vi umgicks en hel del fram tills hon föll för en norrlänning och flyttade bo och pack upp till urskogen och fick några ungar. För att återgå till passet, så frågade yoga läraren oss ikväll vad vi ville få ut av lektionen - Vill vi ha ett mer högt tempo, få upp energin eller mer lugnt. Ingen svarade, så hon försökte igen och då sade jag, - Kör något som är avstressande, eftersom jag kände att min puls varit på högvarv hela dagen och några snett bredvid nickade hummande och medgivande.

Förutom att rummet var dragigt och väldigt kyligt, så kan man aldrig få för mycket av yoga. Tydligen blev jag även något avstressad, för jag tar mig sedan ut i den mörka november kvällen från gymmet med de blå plastskydden fortfarande kvar på stövlarna när jag går nerför trapporna mot trottoaren.

Annars tänkte jag för en tid sedan på att barn idag i kontrast till antistress och yoga, ofta diagnosticeras med Adhd, så fort barnen tycker de är trist att sitta still i klassrummet, så kommer en klassificering av diagnosen. Samtidigt som jag minns en klasskompis jag hade i barndomen när vi under ett par år bodde i Skåne. Hade jag varit hans mamma skulle jag varit livrädd att han skulle slå ihjäl sig. Minns att han var duktig på att skriva kreativt. Bara en dag då vi var på utflykt hela klassen stannade vi till vid en röd liten stuga i skogen och utanför fanns en sådan där äldre mycket djup brunn, som fanns förr att hämta vatten från med ett litet tak ovanför.

Den här spralliga killen hävde sig upp på kanten av brunnen, som innanför ledde till en mörk avgrund och något svart blänkte djupt längst därnere när vi blickade ner. Han slängde ner sina bägge ben och höll sig fast med bara händerna på kanten och allt annat hängande innan- och nedanför. Vår fröken försökte tala lugnt med killen, att han skulle ta sig upp igen och flera tjejer skrek inför bilden att han skulle ramla ner.

Vid ett annat tillfälle kom han in i klassrummet, där vi tolvåringar satt och hade förändrats med en konstig blick, då visade det sig att han skjutit sig själv med ett hagelgevär, så han hade fått sig ett porslinsöga. Det plockade han sedan ut och in för att få mer uppmärksamhet av dem omkring honom.

På den tiden talades det ingenting om bokstavsdiagnoser, vilket inte heller han tvunget skulle haft. Tror inte det är omöjligt att många barn idag mer kan behöva uppmärksamhet, än att de har någon diagnos. Men vad vet väl jag.

Allt vi dock säkert vet och kan är att fortsätta andas som Ingrid Michaelson sjunger med låten Keep Breathing på albumet med det passande namnet Girls and Boys.